Wednesday, December 29, 2010

Richard Schenkman: The Man from Earth (2007)

Esteban Vihaio

          A jó filmet nem a lövések és mellek száma határozza meg. Még a látvány sem – feltétlenül. Ezzel a közhellyel kívánom bevezetni a The Man from Earth című filmet, amelyet a kedvenceim közé sorolok. Kedvencem azért, mert mániákusan keresem azokat a filmeket, amelyekben a helyszín korlátozott, és az is megfog, ha az akciót a párbeszédben találom meg.


          Jerome Bixby utolsó munkája a film forgatókönyve, a több sorozatban is közreműködő író a halálos ágyában fejezte be a történetet, 1998-ban. Nyolc évvel később az írás Richard Schenkman rendezőhöz került át, aki – másokkal ellentétben – a maga egyszerűségében filmesített, a 14000 éves (!) főszereplő történeteit nem akarta mamutokkal és rohanó ősemberekkel illusztrálni. Jól tette: az egy szobában játszódó sztori csak beszélgetésekből épül fel, a különböző karakterek különbözőképpen reagálnak John (David Lee Smith) elbeszélésére, melyből nem csak az derül ki, hogy hogyan élte le a több ezer évet, hanem az is, hogy milyen történelmi jelentőségű személyiségeket testesített meg. A kép összeáll, a sztori lebilincselő, a végén pedig kiderül az is, hogy igazak voltak-e az állításai, amiket többen a játék kedvéért ideiglenesen elfogadtak, vagy sem.
          Azt finoman megjegyezném, fogalmam nincs, mire ment el kétszázezer dollár erre a filmre, ha belegondolunk, hogy a Primert, ami nem egy Star Trek, de látványosabb ennél az alkotásnál, hétezerből megúszták.

No comments:

Post a Comment